Ga naar de inhoud
Service & Advisering / Advies & Projectering

Advies & Projectering

Beschik ik over genoeg brandveiligheidsmiddelen, vluchtweg- en noodverlichting of EHBO-middelen in mijn pand? Dit zijn voorbeelden van vragen waarmee u mogelijk al een tijd rondloopt. Antwoorden op deze vragen en oplossingen voor probleemsituaties vereisen deskundigheid en specialisme dat niet elk bedrijf in huis heeft. De brandveiligheid van een gebouw omvat tenslotte vele maatregelen die altijd in samenhang moeten worden beschouwd. Blustoestellen zijn belangrijk, maar nemen niet de noodzaak weg van andere maatregelen zoals het plaatsen van brandslanghaspels, droge blusleidingen, branddetectiemiddelen of noodverlichting om veilig te vluchten. Met onze jarenlange ervaring begeleiden en adviseren wij u om de juiste investeringen te doen om de brandveiligheid in uw pand te optimaliseren.


Projectering van blustoestellen

Blustoestellen zijn onmisbaar in een beginstadium van brand en maken dankzij de verplaatsbaarheid en directe beschikbaarheid een snelle bluspoging mogelijk. De aanwezigheid van blustoestellen, geprojecteerd volgens de norm NEN 4001 is niet alleen noodzaak, maar is in veel gevallen ook verplicht.  Prevent neemt u deze zorg uit handen en realiseert de volledige projectering voor uw bedrijf of organisatie. Om de kwaliteit van de projectering te waarborgen hanteert Prevent Brandbeveiliging de norm NEN 4001:2006. Deze norm omvat de projectering van draagbare en verrijdbare blustoestellen en biedt een goede basis voor een adequate brandbestrijding. Op basis hiervan gaan we uit van verschillende stappen.

  1. Brandrisico-inventarisatie en -evaluatie
    Prevent maakt van de indeling, het gebruik en de aanwezige normale en bijzondere risico’s op de locatie een inventarisatie en evaluatie. Hieruit volgt een zonering. Per zone worden de mogelijke risico’s, locaties en gevolgen van brand geïdentificeerd en wordt een ontwerp gemaakt waarin de juiste aantallen en typen blustoestellen worden geadviseerd.
  2. Keuzebepaling van de blusmiddelen
    We selecteren de juiste blusstof op basis van het meest waarschijnlijke brandtype en andere criteria, zoals aanwezigheid van chemicaliën, elektrische apparatuur, omgevingstemperatuur en eventuele nevenschade door de blusstof. Voor extra veiligheid bepalen we de noodzakelijke basisbeveiliging per projecteringszone, met aanvullende maatregelen voor specifieke brandrisico’s zoals lokale brandgevaren, buitenopslag van brandbare stoffen en tijdelijke werkzaamheden met verhoogd brandgevaar.
  3. Plaatsbepaling van de blusmiddelen
    De plaatsing, bereikbaarheid en zichtbaarheid van blustoestellen wordt vastgesteld. Zo moeten personen die gebruik maken van een vluchtroute het blustoestel gemakkelijk kunnen zien en dient de locatie te zijn gemarkeerd volgens de norm NEN 3011. Ook worden de montagevoorschriften bepaald en komen eventueel de voorwaarden voor het toepassen van verrijdbare blustoestellen of vaste blusinstallaties aan bod.
  4. Advies & Inspectie
    Aan de hand van onze bevindingen brengen wij een advies uit. Na het uitvoeren van de mogelijk vereiste werkzaamheden wordt de projectering getoetst aan de praktijksituatie ter plaatse. Hiervan wordt een inspectierapport opgemaakt. Deze inspectie dient vervolgens ieder jaar te worden uitgevoerd.

Projectering van noodverlichting

Noodverlichting is essentieel om de veiligheid te waarborgen tijdens noodsituaties in gebouwen. Deze verlichting biedt duidelijk zicht op vluchtroutes en nooduitgangen, wat cruciaal is voor een veilige evacuatie. Prevent Brandbeveiliging staat garant voor een professionele projectering van noodverlichting conform de norm NEN-EN 1838.

  1. Plaatsbepaling van de noodverlichting
    Aan de hand van alle geldende normen en wet- en regelgeving worden alle noodzakelijke vluchtwegaanduidings- en vluchtwegverlichtingsarmaturen ingetekend. Zo moet elke mogelijke vluchtroute duidelijk zijn aangewezen en verlicht met 1 lux op de vloer. Daarnaast bepalen we samen met u wat eventuele werkplekken zijn met een verhoogd risico in het geval van stroomuitval, die volgens de NEN 1838 extra verlicht moeten zijn in geval van nood. We doorlopen alle vereisten voor noodverlichting en anti-paniekverlichting.
  2. Keuzebepaling van de noodverlichtingsarmaturen
    Op basis van de eerder bepaalde vereisten maken we een keuze voor de juiste noodverlichtingsarmaturen. Dit doen wij op basis van de eigenschappen van de armaturen en de omgeving. We houden rekening met factoren zoals explosiegevaar en omgevingstemperatuur, maar ook de lichtintensiteit van het armatuur. Uiteindelijk willen wij zo min mogelijk onnodige armaturen plaatsen zolang veiligheid en conformiteit nog steeds gewaarborgd kan worden.
  3. Advies & Inspectie
    Aan de hand van onze bevindingen brengen wij een advies uit. Na het uitvoeren van de mogelijk vereiste werkzaamheden wordt de projectering getoetst aan de praktijksituatie ter plaatse. Hiervan wordt een inspectierapport opgemaakt. Deze inspectie dient vervolgens ieder jaar te worden uitgevoerd.

Vraag het ons!

Heeft u een specifieke vraag over onze producten, bent u benieuwd naar onze diensten of zoekt u professioneel advies? Vraag het ons! Neem contact met ons op of vraag direct een richtprijs aan gebaseerd op uw specifieke situatie.