Ga naar de inhoud
Service & Advisering / Onderhoud Noodverlichting

Onderhoud Noodverlichting

Jaarlijks Onderhoud van Noodverlichting

Als u, uw bezoekers, uw klanten of uw medewerkers bij een calamiteit overhaast uw pand moeten verlaten, is het verplicht dat de vluchtroute duidelijk te volgen is door middel van noodverlichting. Om die reden is het wettelijk verplicht volgens het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) en de Arbowet (indien u een werkgever bent) om voldoende noodverlichtingsarmaturen in uw pand te hebben en deze dienen adequaat onderhouden te worden. Als RION-erkend bedrijf verzorgen onze elektrotechnische specialisten het onderhoud van alle merken noodverlichting. Omdat onze specialisten vrijwel alle benodigde onderdelen bij zich hebben, zijn ze in staat bijna elk probleem direct te verhelpen en daarmee het onderhoud in één bezoek af te ronden.


Het belang van jaarlijks onderhoud

Regelmatig onderhoud van uw noodverlichting is cruciaal om ervoor te zorgen dat deze systemen optimaal functioneren wanneer dat het meest nodig is. Bij een calamiteit is goed werkende noodverlichting essentieel om paniek te voorkomen en een veilige evacuatie mogelijk te maken. Daarnaast stellen het BBL en de Arbowet het verplicht om de noodverlichting in uw pand adequaat te (laten) onderhouden. Dit betekent dus dat u als gebouweigenaar of werkgever verantwoordelijk bent voor de veiligheid van iedereen in uw pand. Het jaarlijks onderhoud van noodverlichting garandeert dat alle armaturen in uw pand voldoen aan de wettelijke eisen en dat ze in noodsituaties betrouwbaar werken.

Wat is “adequaat” onderhoud?

Om de juiste invulling te geven aan de term “adequaat onderhoud” zoals genoemd in het BBL, heeft het kennisinstituut ISSO de richtlijn ISSO 79 ontworpen. Deze richtlijn, gelijk aan de NEN-EN 50172, vormt de basis voor de monteurs van Prevent Brandbeveiliging bij het onderhoud aan noodverlichting. Dit jaarlijkse onderhoud begint met een visuele inspectie van alle noodverlichtingsarmaturen om te controleren op schade en zichtbaarheid. Vervolgens wordt de noodverlichting getest om te garanderen dat deze bij spanningsuitval automatisch inschakelt en voldoende lichtopbrengst levert. Defecte lichtbronnen worden vervangen en de binnenkant van de armaturen wordt gecontroleerd op hitteschade en lekkages. Indien nodig worden accu’s preventief vervangen. Alle bevindingen worden tot slot vastgelegd in een logboek om aan te tonen dat het onderhoud conform de wettelijke voorschriften is uitgevoerd. Het uitgangspunt is dat de componenten in de noodverlichtingsarmatuur minimaal één jaar blijven werken. Daarom wordt deze eens per jaar, want zo wordt “adequaat” in de praktijk ingevuld, door ons onderhouden om de werking van de installaties te garanderen.


Vraag het ons!

Heeft u een specifieke vraag over onze producten, bent u benieuwd naar onze diensten of zoekt u professioneel advies? Vraag het ons! Neem contact met ons op of vraag direct een richtprijs aan gebaseerd op uw specifieke situatie.